Kom genieten bij

Taverne Meer & Bosch

Reserveer nu

Onze keuken

PASSIE VOOR ETEN & PRODUCTEN
“Mijn keuken is mijn passie. Een stevige, klassieke keuken. Soms een tikje boers, dan weer elegant, maar altijd lekker. Ik bied u geen overdaad aan smaken op uw bord, maar gerechten die elkaar qua smaak aanvullen. We gebruiken uitsluitend de allerbeste producten van topproducenten, als het even kan uit Nederland. Asperges, aardbeien en lam uit Limburg bijvoorbeeld. Of harde schapen- en geitenkaas van een boerderijtje op Ameland. Groenten komen meestal uit het Westland, de garnaaltjes en tongen uit de Noordzee en volle hazenruggen en fazanten uit het hele land. Natuurlijk komen er ook producten van wat verder weg, zoals zorgvuldig gerijpt rundvlees uit Ierland en zalm uit Schotland. En die zalm, die roken we zelf en snijden we aan tafel. Eenmaal aan tafel gaan wij zorgvuldig om met het maken van mooie combinaties in de juiste porties. Op tafel treft u altijd een karaf aan met koud Haags duinwater en warm vloerbrood, licht gezouten boter en olijfolie. Bij Taverne Meer & Bosch noemen we dit gastvrijheid en persoonlijke aandacht”.

Peter Simons, eigenaar/chef-kok

HISTORIE
Vele eeuwen geleden werd het huidige Meer & Bosch, zo is uit opgravingen gebleken, bewoond door de stam der Menapiërs (1500-400 v Chr). Waarschijnlijk bouwden ze hier hun nederzetting vanwege het visrijke meer, dat door de bossen werd omsloten. Eeuwen later, in 1600, werd het gebied aangekocht door een visser die het meer ging exploiteren. Tegen het einde van de zeventiende eeuw verrees een boerderij met de naam ‘de Meerwoning’.

In 1701 werden naast de boerderij een koetshuis en een wagenschuur gebouwd. Het geheel kreeg de naam Meer & Bosch. Het landgoed werd in die jaren bewoond door baronesse Van der Mijle en Jacob Cats, die het in 1712 voor de prijs van 300 carolusguldens had gekocht. De archieven vermelden verder dat Brochtorff, grootkamerheer van de toenmalige Russische tsaar, in 1772 de eigendomsrechten verwierf.

Een geheel andere bestemming kreeg Meer & Bosch in 1817. Een domineeszoon huurde het complex om er verwaarloosde jeugd op te vangen en te onderwijzen. Wegens belediging van Koning Willem I werd het landgoed hem echter ontnomen. Een zekere Wachter kreeg het daarna in bezit. Deze liet het herenhuis naast de boerderij afbreken om dit vervolgens te laten herbouwen aan het begin van de oprijlaan. In 1897 is het vervallen herenhuis gesloopt, maar de boerderij en de stenen wagenschuur bleven bestaan.

Nadat er eerst nog een tiental jaren een theeschenkerij was gevestigd, werd de boerderij met de bijbehorende gronden in 1927 eigendom van de gemeente Den Haag, die een deel van het bos gebruikte ter uitbreiding van Den Haag West. In 1966 maakte een felle brand een ruïne van de antieke boerderij. Onder toezicht van Monumentenzorg is Taverne Meer & Bosch in oude luister hersteld. In de boerderij is sindsdien een restaurant gevestigd en de aparte zalen ‘de Wagenschuur’ en ‘de Gelagkamer’ worden benut voor besloten partijen en bruiloften.

FAMILIEBEDRIJF
Sinds begin jaren 70 is Taverne Meer & Bosch een echt familiebedrijf. Chef/eigenaar Peter Simons kon in 1995 bovendien de prachtige historische gebouwen van de gemeente aankopen. Tegenwoordig staat Peter Simons in de keuken met zijn twee jongste kinderen Yuri en Jelka. Oudste zoon Dennis is gastheer in het restaurant, samen met zijn moeder en oom. De familie wordt ondersteund door deskundige medewerkers die ook al jarenlang een bekend gezicht zijn voor de vaste gasten.

Wijnkelder

De perfecte wijn

We beschikken over een wijnvoorraad van meer dan 8.000 flessen. Deze liggen bij een constante temperatuur van 13 graden en een luchtvochtigheid tussen de 60 en 70% te rijpen op onze wijnzolder. Aan u de keus: een huiswijn, een van onze bijzondere of exclusieve wijnen of liever een speciaal wijnarrangement? Onze medewerkers adviseren u graag.

Bekijk het assortiment